Filozofia Doctorului Nicolae Antohi

"There is no ideal nose. There is the  nose that fit the particular face."

  Mark B. Constantian, MD, Plastic Surgeon, New Hampshire, USA

Consider rinoplastia ca una dintre cele mai solicitante interventii chirurgicale. Rinoplastia nu este o interventie chirurgicala pe care o poti face ocazional. Chirurgul american F.K. Thomas a spus: "Nu poti considera ca stii ceva despre rinoplastie pana nu ai facut cel putin o mie de operatii, urmarind cazurile operate mai multi ani."

Intr-adevar, trebuie sa fii pasionat de acest tip de operatie. Sa muncesti mult atat in sala de operatie, cat in afara acesteia. Nolst Trenite, unul din marii chirurgi rinoplasticieni ai zilelor noastre, a spus ca cei intrati in scoala de rinoplastie nu o vor absolvi niciodata, ramanand vesnici studenti in pofida varstei si experientei.

Pentru un chirurg rinoplastician este obligatorie si prezenta simtului artistic, care il ajuta in obtinerea unui rezultat estetic cat mai reusit. Subliniez, ca acest "feeling" vine in timp, dupa sute si sute de rinoplastii efectuate!
Ce ar insemna acest rezultat estetic? Individualizarea fiecarui caz, luand in considerare caracteristicile anatomice si estetice ale fetei. Nasurile nu pot fi trase la indigo. Nasurile pot fi cel mult asemanatoare , la fel cum pot fi asemanatoare doua fete. De aceea si interventiile chirurgicale trebuie individualizate in functie de caracteristicile piramidei nazale, trasaturile fetei, varsta si, dupa cum am mai spus, poate chiar caracterul pacientului.

O alta caracteristica a unui rezultat estetic este naturaletea. Cineva a spus ca: "Un rezultat bun al rinoplastiei se vede in ochi" . Cu alte cuvinte, nasul nu trebuie sa atraga atentia celor ce ne inconjoara si sa nu aiba un aspect de "nas operat" . Au trecut vremurile nasurilor cu varfuri ascutite "in vant" si cu dorsul scobit sub forma de turn pentru ski-jumping.

Timp de cativa ani incoace rinoplastia a devenit, la fel ca si alte operatii estetice, mai putin agresiva. Aceasta a devenit mai bine gandita si efectuata. Rinoplastia a devenit in adevaratul sens al cuvantului o operatie de remodelare a piramidei nazale. Iar tehnicile moderne permit remodelarea tridimensionala a acesteea.
Sigur, printr-o rinoplastie pot fi obtinute lucruri mari, dar niciunui pacient nu i se poate promite un rezultat perfect. In acelasi timp, pacientul nu trebuie descurajat , ci dimpotriva sustinut si consiliat in luarea deciziei.

Chirurgul poate promite pacientului cel mult ca, bazandu-se pe experienta si cunostintele sale, va depune efortul maxim pentru obtinerea unui rezultat cat mai bun. Invatatorul meu, profesorul Nikolai Milanov, imi spunea acum 25 de ani: "Termini operatia doar atunci cand esti absolut sigur ca ai facut tot ce a trebuit in aceasta operatie".

Insa, obtinerea doar a unui rezultat estetic bun in detrimentul functiei respiratorii a nasului il poate face nefericit pe detinatorul sau detinatoarea unui nas frumos. Atunci cand exista probleme functionale la nivelul piramidei nazale, acestea trebuie rezolvate in aceeasi sedinta operatorie. Iar daca nu exista probleme respiratorii  inainte de operatie, prevenirea aparitiei acestora este esentiala. In ultimii ani chirurgii plasticieni acorda o atentie deosebita starii functionale a cailor respiratorii superioare. In cazul deviatiei de sept si/sau insuficientei valvulare tratamentul chirurgical este unul complex si implica operatia de remodelare sau reconstructie a piramidei nazale (rinoplastie) concomitent cu septoplastia. Partea deformata a septului este inlaturata, iar cea ramasa este indreptata si stabilizata pentru a asigura suportul dorsului nazal. In arafara de aceasta, partea inlaturata a septului nasal poate fi folosita atat pentru stabilizarea valvelor nazale si peretilor laterali, cat si pentru remodelarea piramidei nazale.
 
Contributia chirurgului in ingrijirea post-operatorie este extrem de importanta. In perioada imediat post-operatorie pot fi depistate in timp util si rezolvate eficient multe dintre posibilele complicatii care ar altera rezultatul final. Pacientul trebuie informat asupra posibilelor complicatii.

Alegerea tipului de rinoplastie, deschis sau inchis, depinde de complexitatea cazului. De obicei rinoplastia deschisa este indicata in cazul operatiilor complexe sau secundare. Atunci cand acelasi rezultat poate fi obtinut printr-o rinoplastie inchisa, aceasta este de preferat.